Min ekonomiska struktur

Många inlägg har skrivits kring hur man ska skapa en bra ekonomisk struktur. Bland annat skrev Jan Bolmesson på RikaTillsammans ett bra inlägg i ämnet ni kan se här. I detta inlägg tänkte jag förklara hur jag satt upp min struktur och hur jag tänker kring den.

Mina två buffertar

Jag har två buffertar. En krisbuffert, som är vad de flesta menar när de säger buffert.

Krisbufferten

Denna buffert har jag på ett bankkonto hos SEB och den består av 10 000 kr. Tanken bakom denna är att det ska finnas pengar tillgängliga ifall min frys går sönder, ifall jag får någon oväntad utgift som mina vardagspengar inte kan hantera.

Det är också härifrån jag tar pengar om mina vardagspengar tar slut. Om jag lånar pengar från denna bufferten är den det första jag fyller på.

Livsbufferten

Denna buffert har jag i dagsläget på Savelend. Det är strax under 300 000 kr. Tanken är att de ska finnas om något i min livssituation ändras drastiskt. Några sådana exempel skulle kunna vara att jag blir utan jobb, bolåneräntorna skenar eller dylikt.

Jag är väl medveten om att det är en risk att ha pengarna där. En hög ränta kommer aldrig utan kopplad risk. Om det är så att det ekonomiska systemet skulle börja skaka skulle jag se över min fördelning av pengar mellan Aktieportfölj, Savelend och sparkonto.

När lönen kommer in på kontot

När jag får lön eller om pengar kommer in från annat håll ser jag till att min krisbuffert ligger på 10 000 kr. Sedan ser jag till att min Livsbudget ligger på runt 300 000 kr. Om det blir pengar över så för jag över pengarna till min aktieportfölj.

Målsparande

Jan pratar om att dela upp pengar även till målsparande som bil eller liknande. Jag har lagt upp sparande till mitt räkningskonto för rörliga utgifter som kommer i klumpsumma. Några exempel på det är Semester och Presenter. Istället för att ta kostnaden för alla julklappar i December och riskera att det tas pengar från bufferten spar jag 300kr varje månad. Det samma med Semester, där lägger jag under 3 500kr i månaden som jag har att förhålla mig till.

Hur gör ni?

/Hobbyekonomen

Be the first to comment on "Min ekonomiska struktur"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


*