Ekonomisk planering med YNAB

För att nå mina mål för 2017 om att öka min networth med 11 793 kr använder jag verktyget YNAB.

You Need A Budget – Ett annorlunda tankesätt

För er som inte känner till YNAB (You need a budget) så är det ett budgeteringsprogram med ett lite annorlunda tankesätt. Istället för att fokusera på historisk data kollar man istället framåt. Det handlar om att ge varje krona ett jobb.

T.ex. så har jag satt upp mitt räkningskonto i YNAB med månadsöverföringar för att spara till räkningsutgifter som kommer kvartalsvis, halvårsvis eller årsvis. Jag vet att ett årskort på SL kostar 8 720 kr. Därför reserverar jag 727 kr i månaden för att ha pengarna när jag väl ska köpa årskortet.

Vad jag gör vid löning

När jag får löning har jag satt upp automatiska överföringar på SEB som matchar de ovan. På så sätt har jag ett räkningskonto som sparar till kommande utgifter. Jag har också satt upp automatiska dragningar i YNAB likt jag har på SEB för Netflix, Spotify, CSN m.m. för att YNAB ska synkas automatiskt.

Den 25e varje månad så kollar jag ifall allt ser rätt ut. Jag sätter sedan över pengar på mitt räkningskonto för mina fickpengar för månaden (848kr i veckan). Som sedan förs över till mitt lönekonto varje fredag. Sedan delar jag upp mina fickpengar för veckan i olika kategorier. Nedan ser ni hur mitt lönekonto och räkningskonto ser ut just nu:

Räkningskonto

Under veckopeng ser vi att jag tagit 848 kr från kontot som jag lagt in på lönekontot. Vi ser också att SL-kort är uppe i 7 034 kr vilket innebär att mitt SL-kort förmodligen snart kommer att gå ut. Vi ser även här att jag spar pengar till Presenter för att slippa lägga ut så mycket pengar på presenter kring jul t.ex. Jag lägger just nu undan 300kr i månaden till presenter vilket innebär att jag har 3 600 kr per år som ska räcka till alla presenter.

Lönekonto

Eftersom det är fredag idag så har fått en ”Inkomst” från mitt räkningskonto som jag delat upp på Utemat, AW och Övrigt. Jag har också en post som heter ”London”. Det är separata pengar jag budgeterat för min Londonresa som jag är på just nu. Pengarna har jag tagit från mitt Semestersparande på räkningskontot.

2 Comments on "Ekonomisk planering med YNAB"

 1. Hej! Ursäkta sent svar men nu har jag skrivet ett svar på din kommentar i bloggen… Jag kopierar in det här: Ann-Christin26 februari 2017 10:13
  Hej! Jag jobbar ungefär som du. Jag har ju föregående månads inkomst som jag budgetar med den 1:e varje månad. Den 25:e kommer lönen in som inkomst för kommande månad. Samtidigt har jag automatiska transaktioner från mitt lönekonto både i YNAB och IRL som så att säga matchar varandra. Om det är något överskott underskott efter den 25:e flyttar jag ev runt lite pengar i YNAB. Händer inte så ofta numera eftersom jag har ganska bra koll på pengarna flödar fram och tillbaka. Jag har också en del off-budget accounts vilket inte är riktigt enligt YNAB. För att hålla reda på CSN skuld, bolån, pensionssparande etc

  • Hej!
   Jag har också off-budget för CSN och bolån som ”tickar ner” varje månad.
   Det jag tycker är mest störande är att man inte kan välja själv att ha månadsbryt vid 25e och att man inte kan sätta kategorier på transaktioner.
   Skulle vilja ha överföring varje vecka från räkningskonto till lönekonto som automatiskt sätter kategori på pengarna. Men lite pill blir det väl alltid 🙂

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


*